ĽUBICA: Rodáci symbolicky prepílili závoru zrušeného Vojenského obvodu Javorina

03.01.2011 Kežmarok

Ľubica 2. januára (TASR) – Niekoľko desiatok rodákov zo zaniknutých obcí, zástupcov dotknutých samospráv a urbárskych spoločenstiev dnes popoludní prepílilo a odstránilo symbolickú závoru vstupnej brány na hranici obce ...
Bývalý najväčší výcvikový priestor v niekdajšom Československu s rozlohou 31.638 ha bude začlenený do katastrálnych území 26 východoslovenských obcí.
„Umožní to vrátenie pozemkov pôvodným vlastníkom a perspektívu rozvoja celého regiónu. Zároveň sa otvárajú témy zodpovednosti za ďalší vývoj a spravovanie tohto nádherného prírodného priestoru. Potreboval dimenziu plnohodnotnej slobody. Nie sme na konci cesty, ale v jej dôležitej novej etape spolupráce pri praktických krokoch v oblasti reštitúcií, hospodárskeho rozvoja, ochrany prírody. Dnešok je potvrdením, že sloboda, demokracia a právny štát spolu bytostne súvisia, “ uviedol pre TASR prvý podpredseda vlády SR Ján Figeľ (KDH).
Ústretovosť a rýchlosť súčasnej vlády pri definitívnom doriešení tohto dlhotrvajúceho problému vyzdvihla poslankyňa Národnej rady SR Monika Gibalová (KDH). „Konečne môže ktokoľvek slobodne vstúpiť do donedávna zakliateho priestoru. Boli situácie, keď to vyzeralo veľmi pesimisticky. Priznám sa, v istých chvíľach minulého volebného obdobia som prestala dúfať, že sa tak stane. O to viac sa naozaj veľmi teším a žičím všetkým, aby si vychutnali túto spoločnú radosť. Majú pred sebou ešte dlhú cestu, pokým sa ich predstava opätovného vlastnenia a užívania otcovizne uskutoční aj fakticky, “ zdôraznila.
„Bola to veľmi dlhá a náročná púť. Museli sme prekonať neuveriteľné množstvo prekážok, ktoré nám doslova hádzali pod nohy aj viacerí bývalí vládni predstavitelia. Niekedy sme si pripadali až ako nejakí zločinci. Dnes sa ma preto zmocňuje pocit zadosťučinenia a eufórie šťastia, “ uviedol jeden z iniciátorov obnovy dotknutého územia Martin Pitoňák.
„Je to zavŕšenie dvadsaťročného úsilia a ešte dlhšieho strachu vojsť do vojenského priestoru, ktorý bol necitlivo vytvorený začiatkom 50. rokov minulého storočia, “ dodal 81-ročný Viktor Doviak z Ľubice.
 

Vyberte región